jueves, 28 de octubre de 2010

4- Parada de Castanyes. FASE 1. Observació de la dinàmica de funcionament al Centre Obert.

1. Identificació de la sessió: 
Data: 28 d' octubre de 2010
Durada: 2h i mitja
LLoc: A la porta d'entrada a l'edifici del Centre Cívic on s' ubica el Centre Obert.
Participants/ col·laboradors i destinataris:
Nens/es grup dels grans; 2 educadores,  gent que passa pel carrer i jo.
2. Fites:
La intenció es vendre castanyes  per aconseguir diners pel centre obert. Des del punt de vista psicopedagógic, preteníem que els nens, fossin capaços de demanar a  la gent del carrer si volen comprar castanyes, 
d' explicar els preus i l' oferta que feien, de manera educada. Es treballen també normes de convivència social: donar les gràcies, no parlar tots alhora, ser educats, proposar però no obligar a ningú, esperar el torn per omplir les paperines...
Treball d' hàbits d' ordre: Preparar i recollir la parada.
3. Desenvolupament. 
Quan jo he arribat ja eren  a la porta del Centre Obert amb la parada muntada. Una de les educadores anava torrant les castanyes. Els nens li portaven les crues,  l'ajudaven a ventar les brases per mantenir-les enceses, i li portaven una cassola per posar-les quan estaven cuites. Anaven fent torns per a fer tot això.
Al costat tenien una taula amb les paperines plenes de castanyes ja preparades per vendre i 2 pastissos: un de coco, i un d' ametlla. Tenien un rètol, que vam fer en la sessió de la tarda en família on hi havia els preus.Dues nenes de les mes grans, custodiaven la caixa, cobraven i donaven el canvi.
Els altres nens, anaven comptant dotzenes de castanyes cuites i les posaven en paperines. Feien torns. Alguns anaven a demanar als vianants que passaven, entraven o sortien del centre cívic si volien comprar castanyes.
L'altra educadora i jo, anàvem orientant als nens sobre el que havien de dir o de fer, intentant sempre que fossin respectuosos i que hi estiguessin implicats.
Cap al final de la tarda, una de les educadores ha hagut de cridar tots els nens i els ha fet una reflexió de la seva actitud ja que s'estaven dispersant i esverant massa.
Quan ha arribat l' hora de marxar, hem recollit la parada entre tots, hem pujat a l'espai del Centre Obert i l' educadora els ha anat felicitant o tot el contrari segons ha estat la seva actitud i els hem repartit les castanyes que han sobrat.
Un cop han marxat tots, hem comentat amb la meva tutora diferents actituds dels nens, hem apuntat qui havia vingut i qui no.
4. Recursos.
Hem fet servir els recursos materials necessaris per a muntar la parada: taula, cadires, castanyes, paperines, barbacoa, estovalles...
Pel que fa a recursos pedagògics, ens hem basat en l'observació i anàlisi constant de les actituds de tots els nens. 
5. Avaluació.
Personalment, ha estat una sessió molt profitosa. S' ha pogut treballar molt les normes de convivència, en un entorn real del carrer: adreçar-se a la gent del carrer de manera educada, donar les gràcies, respectar els torns, col·laborar per un objectiu comú... També tant, en la sessió d'avui com en la del dia anterior de preparació hi ha hagut un treball important a nivell d' interculturalitat ja que s'està treballant una tradició catalana que molts dels nens que  hi assisteixen no coneixen o no tenen integrada en la seva cultura. Fins i tot, hi ha hagut la mare d' una nena àrab, que ha comprat castanyes.

6. Observacions.
Podríem dir que pel que fa a les meves pràctiques he pogut observar com actuen aquests alumnes en un espai obert. En alguns casos m' ha sorprès, ja que hi ha hagut dos o tres nens que fins ara, en l'espai del centre obert ( tancat) eren tranquils i acceptaven força bé les ordres i en canvi, en l'espai del carrer ( obert) els hi ha costat molt fer-ho, estaven molt esverats, i la seva actitud era molt diferent.
També he pogut veure un nen molt tímid que al carrer anava preguntant a la gent si volien comprar castanyes i els acomiadava dient : "Que acabin de passar una bona tarda, gràcies". M' ha sobtat força.
Respecte a l'activitat en general podria dir que hi ha hagut dues parts. La primera part ( 1h i mitja aprox) els nens estaven força motivats i pendents de vendre, de torrar les castanyes... però després ha arribat un moment, que ja estaven cansats i ha derivat en alguns conflictes entre ells, en un ambient poc ordenat i neguitós.

martes, 26 de octubre de 2010

3- Primera "Tarda en Família". FASE 1. Observació de la dinàmica de funcionament al Centre Obert.

1. Identificació de la sessió
Data: 26 d'octubre de 2010
Durada: 2h i mitja
Lloc: Centre Obert Centre. Igualada
Participants: Nens/es grup grans i les seves famílies ( la majoria mares i algun germà. Hi havia dos pares). Educadores i jo.
Destinataris: Nens/es ( grup de grans)  i famíliars.

2. Fites.
La finalitat és realitzar una activitat conjuntament els nens i les seves famílies. Es tracta de que passin una estona fent alguna cosa junts.
També es pretén que les famílies d' aquests nens vegin com es treballa al centre obert, quins hàbits es treballen. Hauria de servir com a model d'actituds que ells haurien d' aplicar a casa també.
Un altre objectiu és que les famílies es coneguin entre elles.

3. Desenvolupament
Un cop al mes, es convoca a les famílies dels nens i se les convida a participar de l'activitat. Avui era la primera "tarda en família" d'aquest curs.
Les educadores han preparat diferents propostes d'activitats relacionades amb la celebració de "La Castanyada" ( festa tradicional de Catalunya) que els nens podien triar de fer amb els seus familiars: fer paperines, tallar castanyes, fer un rètol amb els preus. També hi havia un taller de fer panellets. Jo he estat col·laborant amb ells i observant actituds dels nens i dels familiars. Ha estat força interessant. Ajuda a entendre algunes de les respostes que els nens donen davant d'algunes situacions.
Al cap d' una estona, ens hem assegut tots a taula, ens hem presentat, i hem menjat panellets. Hem parlat una mica i després han anat marxant.
Finalment, les educadores i jo, hem comentat la sessió, hem compartit algunes observacions sobre actituds de les famílies i dels nens.

4. Recursos. 
Tot i que  hem fet servir diferents materials per a fer les activitats: paper de diari, ganivets per tallar les castanyes, ingredients dels panellets, cartolina i retoladors per a fer els rètols... el més important ha estat la conversa entre els nens i les diferents famílies.

5. Avaluació
Han assistit gairebé totes les famílies, tot i que hi ha hagut nens que estaven sols. Algunes famílies han arribat molt tard, just per menjar els panellets ( no han participat de les activitats) i també hi ha hagut una mare, que ha marxat de seguida.
Si tenim en compte que moltes famílies no es coneixien entre elles, hi ha hagut força contacte. Han estat xerrant i fent comentaris, la qual cosa, les educadores han valorat positivament.
Pel que jo he pogut observar, hi havia indicis de les relacions entre alguns nens i la seva mare o el seu pare. Per exemple, feien el mateix, però parlaven poc ( era una mena de "joc paral·lel"), en altres casos, nomes participaven els nens i les mares estaven allà mirant però sense fer res; d' altres cridaven molt... En resum, penso que es una activitat que serveix no només per establir relacions entre les famílies i perquè s' impliquin una mica mes en l' educació dels seus fills, sinó també com a activitat de recollida d' informació de l'entorn familiar dels nens.

6. Observacions. 
Segons el calendari de la meva intervenció, la propera "Tarda en família" estarà relacionada amb el treball sobre jocs tradicionals dels seus països d' origen. Per tant, ha estat interessant veure el funcionament d'aquesta activitat de cara a plantejar la següent.  
La sessió d'avui, es podria incloure doncs en la primera fase del meu pla de treball 
( Observació de les dinàmiques de funcionament) tot i que per dates estigui una mica fora de la planificació ( aquesta fase, acabava inicialment el dia 1 d'octubre).  

martes, 19 de octubre de 2010

2- FASE 2: DISSENY DE LA INTERVENCIÓ. Establim el calendari

1. Identificació de la sessió: 

Data: 19 d' octubre de 2010.
Durada: 2h ( atenció directa nens) + 30  minuts ( Treball amb les educadores )
Lloc: Centre Obert Centre ( Igualada)
Participants:  Educadores socials del centre obert; nens/es entre 8-12 anys i jo.

2. Fites:
* Ajudar a crear vincles i dinàmiques de grup tant entre els alumnes com entre educadores i nens.
* Col·laborar amb les educadores  i acordar un calendari de la meva actuació.

3. Desenvolupament:
En primer lloc a la sessió d'avui, he participat igual com he estat fent fins ara: col·laborant en les diferents activitats amb els nens. He ajudat alguns nens a fer els deures (En general el seu nivell d' aprenentatge és força per sota del que correspondria a la seva edat degut segurament a tota la problemàtica social que tenen i que no afavoreix la motivació per les tasques escolars, ni tampoc la concentració i l'esforç). Després hem fet una representació teatral improvitzada ( era una boda al Marroc). S' ha originat a partir d' un joc lliure de disfresses. Ha estat força interessant ja que m' ha ajudat a conèixer alguns aspectes de la seva cultura. Les nenes mes grans em deien el que havien de fer, ja que es tractava d' un casament al Marroc i no és com els d'aquí. Aquest joc també ha ajudat en la comunicació. Els hi agradava força ser els protagonistes, que els altres els miressin, que les educadores estiguèssim interessades per les seves explicacions i pel seu món.
També hem fet jocs de taula.
Un cop han marxat els nens, hem acordat el calendari de la intervenció que faré al Centre Obert. Jo, havia fet una proposta i li havia avançat per mail a la tutora. N' hem parlat i hem fet algun petit ajustament. També  m' ha  donat alguns petits consells. Hem acordat les dates en què faré les intervencions.
Aquesta tasca d'acordar el calendari amb la tutora era la primera activitat a fer, després d' una prèvia, que ja vam fer fa dos o tres setmanes quan vaig proposar la meva idea d'assessorament per veure si la consideràvem adient.

4. Recursos.
Internet/ correu electrònic. Per avançar la proposta de calendari amb la intenció que la tutora s' ho pogués mirar abans i poder agilitzar el procés d'acordar un calendari.
Disfresses, jocs i material a disposició dels nens al Centre Obert.

5. Avaluació:
Durant l'estona de treball amb els nens, ens hem trobat amb algun conflicte amb un parell d'alumnes. En general avui estaven força esverats i ha estat una mica complicat mantenir les formes i l' ordre.
Pel que fa al treball amb la meva tutora, ha estat força positiu. M' ha fet algunes observacions, no només referents a alguns canvis respecte a les dates que jo proposava, que calia ajustar a la programació que tenien elles, sinó també  respecte a les activitats a fer i la manera de fer-les.
També m' ha parlat d' alguns materials que coneix per treballar la interculturalitat que em podrien anar bé per a fer aquest treball.
Per tant, la valoració fins ara és molt positiva.

lunes, 18 de octubre de 2010

1- FASE 1. Dinàmica de funcionament al Centre Obert. Observació.

1. Identificació: 
Data: Del 21 de setembre fins a l'1 d' octubre de 2010 
Durada: 12,5 hores ( 5 sessions)
LLoc: Centre Obert Centre ( Igualada)
Participants/destinataris: 
* Nens/nens entre 8-12 anys que assisteixen aquest curs al Centre Obert i les seves famílies 
* Educadores del Centre Obert i coordinadora de Serveis Socials
* Estudiant de psicopedagogia en pràctiques ( jo)
2. Fites:
Durant aquesta primera fase la intenció és observar el funcionament i les dinàmiques que s'estableixen en el Centre Obert. Pretenc arribar a un mínim coneixement dels nens/es i del seu context socio-familiar. També em plantejo conèixer les educadores que hi treballen i els objectius que es proposen. 
3. Desenvolupament:
Durant aquestes 5 sessions he anat prenent contacte i observant el que s' hi fa, com es treballa, quines problemàtiques tenen els nens que hi assisteixen... he anat intentant crear vincles tant amb aquests nens/es com amb les educadores. Es la primera fase del meu pla de treball. A partir de demà començarem a engegar l'assessorament per a treballar la interculturalitat al centre obert d' Igualada.
4.Recursos: 
Fins ara el recurs principal utilitzat ha estat la observació directa, l'anàlisi de les actituds dels nens, de les intervencions de les educadores, comentaris...És una fase de recollida d' informació.
5. Avaluació: 
De moment,  ja he pogut començar a fer-me una idea del treball que es fa al centre obert, de les dinàmiques que s'estableixen, del tipus de nens i famílies a qui va adreçat. 
És un entorn molt diferent del que jo coneixia fins ara i per aquest motiu em sembla que serà molt positiu fer les meves pràctiques en aquest àmbit. Resulta una bona manera d'ampliar la meva visió de la tasca que pot fer un psicopedagog/a. 
6. Observacions: 
Tant les dues educadores que treballen al Centre Obert ( una és la meva tutora) com la coordinadora de l'àrea de serveis socials de qui depèn tant aquest Centre Obert com l'altre que hi ha al municipi han mostrat una molt bona disposició envers la meva presència allà i la relació és molt distesa i fluïda. Crec que no tindré cap problema per poder comentar amb elles qualsevol aspecte que consideri oportú.